Het ras

Sealyham Terriër

De sealyhamterriër is een kleine, rechthoekige terriër met een lange, ruwharige vacht die wit of wit met verschillende kleuren vlekken kan zijn (meer informatie vind je in de rasstandaard). Als hij volgroeid is, heeft hij een hoogte van maximaal 31 cm. Een volwassen reu weegt ongeveer 9 kg en een volwassen teef ongeveer 8kg.

Algemene informatie

Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring

Heeft soms eem uitgebreide training nodig

Gaat graag actief wandelen

Kan soms eigenwijs zijn

Gaat graag een uur per dag wandelen

Kleine hond

Minimaal kwijlen

Geen hypoallergeen ras nodig

Moet om de dag verzorgd worden

Blaffende en spraakzame hond

Lakeland Terriër

Waakhond. Blaft en waarschuwt

Persoonlijkheid

De sealyhamterriër heeft veel typische terriërtrekken: hij is dapper en onbevreesd, maar ook vriendelijk naar mensen. Verder is hij altijd alert, blaft hij als hij iets ongebruikelijks ziet en hij toont zijn ongenoegen als een andere hond ruzie zoekt. Vroege socialisatie met katten en andere honden is essentieel. Hij heeft veel pit en is een vrolijk, speels gezelschapsdier.

Oorsprong

De sealyhamterriër is een vrij recent ras en ontstond pas in het midden van de 19e eeuw. Toen kapitein John Owen Tucker-Edwards uit Sealyham Mansion (in Zuidwest-Wales) in 1848 met pensioen ging en vaker wilde jagen, besloot hij om de perfecte terriër te creëren. Hij gebruikte waarschijnlijk de corgi, west highland white terriër, draadharige foxterriër, bulterriër, dandie dinmont-terriër en de cheshire terriër. De sealyhamterriër werd samen met otterhounds gebruikt om op otters, vossen en dassen te jagen.